Hogyan küldjünk direkt lapot!

Sajnos egyre több expedíciós vagy ritka DX vagy alkalmi állomás nem válaszol az irodán keresztül küldött lapokra. (QSL via: „QRZ.COM”, SASE, direct)
QSL lap írás előtt érdemes a "http://www.qrz.com" vagy "http://www.dxlabsuite.com/pathfinder/WebClient/" web oldalon utánanézni az állomások lapküldési szokásainak.

A legtöbb direktező állomás SASE (Self Addressed Stamped Envelope) megcímzett felbélyegzett válaszborítékkal kéri a lapot.
Bélyeg helyett „zöld bélyeg”-et (green stamp vagyis $) vagy IRC (nemzetközi válaszdíjszelvény)-t értenek. IRC már nem kapható Magyarországon.

Küldéshez érdemes az u.n „postakész borítékot” használni. (Ez a változó tarifákhoz illeszkedően tömegkorlátozás nélkül használható fel. Európai és Európán kívüli országokba 2 féle méretben is kapható.)
A borítékra pontosan, jól olvashatóan írjuk a címzést, lehetőleg a cél országban szokásos módon. (név, település, utca, postafiók száma, irányítószám megfelelő sorrendben elhelyezve!) Kevésbé ismert országok esetén az ország név mellett a földrészt is tüntessük fel! A cél ország nevét angolul, vagy franciául írjuk a borítékra! Ne feledkezzünk meg a feladó (saját magunk) címét is ráírni a borítékra.
Soha ne írjunk a borítékra, sem a címzett rádióamatőr hívójelét, sem a mi hívójelünket, mert számos országban a postákon dolgozók megtanulták, hogy ilyenekben pénz, vagy IRC található így azután gyakran el is lopják azokat. Azonosításként a boríték belsejére felírhatjuk a hívójelünket.
Lehetőleg ne használjunk öntapadós ragasztású borítékokat, mert ezeket könnyen fel lehet bontani és nyomtalanul visszaragasztani.
Feltétlenül tartsuk be a címzett QSL küldésre vonatkozó utasításait, mert van olyan ország ahol az IRC-t nem tudják beváltani, de olyan is van ahol ragaszkodnak IRC-hez, mert a dollárt tartalmazó levelet ellopják.

A megcímzett válaszborítéknak SAE (Self Addressed Envelope) - ha ketté hajtjuk, hogy beférjen az ugyanolyan méretű borítékba (már ez is lehet árulkodó jel) -
mindig az összehajtott „gerince” legyen lefelé a borítékban, mert előfordulhat, hogy a válaszborítékunkat is ketté vágják. Ilyenkor többnyire a sor végére kerül a QSL-ünk, mivel új borítékot kell címezni.
Másik lehetőség: a válaszboríték szélet hajtsuk fél centit vissza, így belefér a másikba. Az IRC-t, vagy „green stamp”-ot mindig tegyük a válaszboríték belsejébe, így kevésbé észlelhető. Átvilágítás ellensúlyozására használhatunk a QSL lap méretével egyező alufóliát, vagy indigót.

Vissza az előző oldalra