Budapesti QSL iroda hírei

Kezdőlap QSL ügyintézés rendje 2002-es évi beszámoló MRASZ-BSZ honlapja

 
  Mottó: The QSL card is the final courtesy of a QSO!   Az összeköttetés befejezését a QSL lap elküldése jelenti.

  A Budapesti QSL iroda címe:   Bp.V.ker 1053 Curia u 3. II.emelet 2.   (Budapesti sportszékház) postai küldeményt ide nem lehet küldeni.

  Nyitvatartási idő: Előzetes megbeszélésre.
A Mrasz legfrissebb QSL szabályzata szerint az érkező lapokat a rádióklubok által meghatalmazott személy veheti át, elsősorban a Mrasz székházban, de a klub megbízhat más személyt is a egyes tagjai lapjainak átvételére ( https://mrasz.hu/qsl-iroda-mukodesi-rendje ) Csak azok érkező lapjait kapom meg akik jelezték a Mrasz felé, hogy én kezeljem a QSL lapjait.
Ha igényled az érkező lapokat el tudom juttatni postán is, ha kapok tőled megcímzett postakész borítékot. Normál méretű postakész borítékba kb. 20 dkg lapot, közepes méretű postakész borítékba közel 50 dkg lapot. tudok küldeni. Postacímem megtalálható a QRZ.com-on.
Személyes találkozást telefonon, e-mailen, skype-n, messenger-en beszélhetünk meg.

   QSL ügyintéző:  HA5FQ Németh Márta

  Telefon: 06-20-525-0754

2023.10.1. -töl aki QSL lapot szeretne küldeni az legkésőbb 2023. október 31-ig juttassa el a QSL iroda címére a lapjait, vagy hozza be személyesen a MRASz székházba. QSL iroda címe alább megtekinthető.
Október 31-ig beérkezett lapok még ebben az évben postázásra kerülnek.
Az iroda a tagoktól közvetlenül is fogad lapokat, azt nem kell elküldeni előtte az ügyintézőjüknek, de fontos, hogy a válogatási lista alapján szortírozva legyenek.
A vegyes, kevert lapokat későbbi időpontban továbbítjuk.
A válogatási listát https://mrasz.hu/qsl-valogatasi-lista weboldalon megtekintheted.
Mint az előző évben, november és december hónapban postázzuk az összes, a QSL irodában lévő lapokat.
Fontos, hogy csak azokba az országokba küldjetek lapot, akik rendelkeznek QSL irodával.
Itt tudod ellenőrizni. https://mrasz.hu/prefix-kereso-dxcc.
Fontos: A MRASZ QSL iroda nem továbbítja 2023. november 1. után beküldött HCS lapokat.
Anno a HCS lap nem a QSL lap kiváltására készült, hanem a QSL lap mellé a HCS diploma megszerzéséhez, annak feltételeinek igazolására.
QSL lappal kapcsolatos feltételeknek nem felel meg, nem fogadják el egyetlen diplomához sem, (DXCC, WAZ, stb. amihez pedig elfogadnák az már évek óta nincs.)
Rossz a QSL iroda címe a lapon, stb.
A rajta lévő információk 90%-ban nem fedik a valóságot, HCS diploma „sajnos” már nem létezik. Utolsó sorban pedig, egy kb. 40 éve legyártott lapról beszélünk, ami a maga idejében még elfogadható minőséget képviselt, de a XXI. században már nem.
Aki sokat rádiózik és nem kap lapot, az vegye fel a kapcsolatot a QSL ügyintézőjével, egyesületének elnökével és ellenőrizzék a tagnyilvántartóban, hogy hová kérik a lapokat.
Amennyiben nem megfelelő, aktualizálják.
Ha különleges hívójeleket használtatok vagy használtok, kérjük azt is vigyétek fel a tagnyilvántartóban.
73! QSL iroda munkatársai.

2020.I.1. -töl a MRASz QSL iroda a szövetség tagegyesületei és a tagszervezeteinek a MRASZ tagnyilvántartásába bejelentett tagjai részére a QSL lapjaikat korlátlanul ingyenesen továbbítja külföldre is.  A kedvezmény a jogosult személy nevére szóló bejelentett és a saját nevére szóló, regisztrált hívójelei, a tagszervezet bejelentett közösségi hívójele után vehető igénybe.
Az alaphívójelen felüli hívójelek regisztrációja ingyenes.
2021.I.1. -től megszűnt a QSL iroda használó és pártoló tagviszony. A MRASz QSL irodát csak a rádióklubok tagjai vehetik igénybe. A klubok listája a MRASz honlapján megtalálható. A QSL lapok továbbítása továbbra is ingyenes.

2022.04.01. -től a Mrasz QSL iroda web oldalán ellenőrizhető mely HA hívójelek részére továbbít az iroda Qsl lapot.

Ugyanitt megtalálható a külföldre küldendő lapok rendezéséhez a "QSL válogatási lista" , de figyelembe kell venni, hogy néhány országban egyáltalán nincs QSL iroda amelyhez segítséget nyújt a "Prefix kereső DXCC" lista. Papírra kinyomtatható formátumban innen tölthető le
Ha az állomás menedzseren keresztül kéri a lapot, akkor menedzserének irodája szerinti körzethez kell besorolni.

Sok expedíciós, ill. ritka állomás nem válaszol az irodán keresztül küldött lapokra.
Egyre többen nem gyüjtik a papír QSL lapokat, hanem csak "E-QSL"-t küldenek (infó https://www.eqsl.cc/qslcard/About.cfm), vagy csak
"OQRS" (infó https://clublog.org/login.php) kérésre válaszolnak,
de van aki megelégszik a "LOTW" (infó https://lotw.arrl.org/lotw-help/?lang=en) vagy "QRZ.COM"online QSO visszaigazolással.
Ezért QSL lap írás előtt érdemes utána nézni az elérhető ADXO DX hírekben vagy a https://www.qrz.com/ weboldalon az állomások lapküldési szokásainak.
Ez meglátszik a QSL iroda forgalmán is, mert egyre kevesebb lap érkezik irodán keresztül.

Néhány állomás ill. menedzser akiknek nem érdemes irodán keresztül lapot küldeni, mert csak DIRECT válaszolnak, esetleg visszaküldi a partner iroda. pl:
A41KJ, A41MO, A41NN, A47RS, 5Z4FM, AC7DX, DJ1CW, EA5GL, EA7FTR, EB7DX, EK6LP, EP3SMH, F6FNU, FG5FR, G3KHZ, HR1RMG, I1YRL-4$, IV3OWC, I2YSB, JA1UT-$+IRC, JW0HR, JW0HS,JY5HX, K3TEJ, KG4BV, KU9C, N4NGR, NI5DX, OK1DOT, OY1CT, OZ6HPS, PZ5RA, RW6HS-2IRC, SU1SK, T77C, TI4SU, TZ9A, UA3DX, V51AS 2$, VK4AAR, VK9NL, VK9NS, VR2XMT, W3HC, W3HNK, W8CNL, WH6LU, XV9DT, XW2A, YB9BU, YK1AO, Z35M, ZD7BG.........

2022. 04. 01-től A HA QSL BUREAU CÍME:  MRASZ QSL Iroda. Holop Attila (HA2NA), Esztergom, Gizella királyné utca 28. 2500
A nyomtatandó QSL lapokra az esetleges változások miatt ne írjatok címet, elegendő a lapra írni: QSL via MRASZ QSL BUREAU, mert az IARU honlapjáról letölthetők az állandóan frissített QSL iroda címek.

A QSL lap csere a rádiózással velejáró hagyomány. Illik válaszolni a partner állomástól kapott QSL lapra, hiszen neki fontos lehet a lapunk.
A QSL lap elmaradása nem csak az adott állomásról állít ki rossz bizonyítványt, de az egész magyar rádióamatőr társadalom megítélését is kedvezőtlenül befolyásolja.
	QSL átvétel		Internet az irodában	      Elküldendő lapok rendezése	  QSL iroda a Burabun